Przepis i sposób przygotowania na: blok czekoladowy
Do garnka wlewamy wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi.
Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się roztopi.
Dodajemy kakao, mieszamy a potem odstawiamy by masa przestygła.
Herbatniki przekładamy do woreczka (kilka odkładamy na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatamy na drobno. ja po prostu gniotłam w rękach. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładamy do miski.
Dodajemy masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksujemy za pomocą miksera.
Dodajemy resztę ciastek, bakalie i mieszamy łyżką (masa dość gęsta).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy masę. Najpierw troszkę i dociskamy, a potem dokładamy resztę. oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pomyliła - dałam na szybko sreberko - wszystko ok ale czasami trzeba było odklejać ;p
Ważne by masę dobrze docisnąć!
Dociskamy z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i kroimy blok czekoladowy na kawałki :)
Polecam jako świetny prezent pod choinkę dla najbliższych :-)
Smacznego !