Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mleko 50 ml
drożdże świeże 10 g
cukier 2 szczypty

oraz

ziemniaki 750 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 2 czubate lyzki
mąka ziemniaczana 1 czubata lyzka
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane

Kroki postępowania

1

W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.
Krok 1 - Bliny ziemniaczane foto
2

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce lub w robocie.
Krok 2 - Bliny ziemniaczane foto
3

do ziemniaków dodać zaczyn, jajko, odrobinę soli, wymieszać.
Krok 3 - Bliny ziemniaczane foto
4

Wsypać obie mąki i wymieszać ponownie.
Krok 4 - Bliny ziemniaczane foto
5

Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy.
Krok 5 - Bliny ziemniaczane foto
6

Podawać ze śmietaną i cukrem
Krok 6 - Bliny ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 27.05.2016 00:21
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak