Bliny z ryżu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • masło

    2 łyżki
  • jaja

    3 szt
  • mleko

    2 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć zkażdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawac na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 30.10.2012 17:15
ooo coś nowego ja dla mnie;)
bami 07.06.2011 19:52
Świetny pomysł :)
rosik93 10.11.2010 23:59
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat