Bliny pszenne ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2,5 szkl
  • jaja

    2 szt
  • drożdże

    4 dag
  • śmietana

    1\\2 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • masło

    5 łyżek
  • sól, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka wsypać mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie dodać do niego żółtka.
Całość dokładnie wymieszać.
Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać do niego jeszcze trochę mleka gdy za rzadkie mąki.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz śmietankę.
Delikatnie połączyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat