Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
2,5 szkl -
jaja
2 szt -
drożdże
4 dag -
śmietana
1\\2 szkl -
mąka
3 szkl -
masło
5 łyżek -
sól, cukier
Przepis i sposób przygotowania Bliny pszenne ze śmietaną
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie dodać do niego żółtka.
Całość dokładnie wymieszać.
Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać do niego jeszcze trochę mleka gdy za rzadkie mąki.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz śmietankę.
Delikatnie połączyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Komentarze (0)