Bliny pszenne ze śmietaną

Bliny pszenne ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2,5 szkl
  • jaja

    2 szt
  • drożdże

    4 dag
  • śmietana

    1\\2 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • masło

    5 łyżek
  • sól, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Bliny pszenne ze śmietaną

Do ciepłego mleka wsypać mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie dodać do niego żółtka.
Całość dokładnie wymieszać.
Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać do niego jeszcze trochę mleka gdy za rzadkie mąki.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz śmietankę.
Delikatnie połączyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat