Bliny gryczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    200 g
  • mąka gryczana

    200 g
  • mleko ciepłe

    500 ml
  • jajko

    4 szt
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • masło

    30 g
  • olej do smażenia

Dodatki

  • łosoś wędzony plastry

  • kwaśna śmietana

  • serek śmietankowy

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i odstawić, aby wyrosły. Do miski wsypać obie mąki, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, roztopione masło (ostudzone), szczyptę soli i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (zwykle wchodzi 500 ml, ale to zależy od mąki, dlatego wlewamy mleko stopniowo). Z białek ubić pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Odstawić , aby wyrosło na ok pół godziny (jeśli jest ciepło to na 20 minut)
Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta łyżką wazową (bliny robi się większe niż tradycyjne racuchy), smażyć na złoto.Podawać ze śmietaną lub z serkiem naturalnym i wędzonym łososiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat