Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 200 g
mąka gryczana 200 g
mleko ciepłe 500 ml
jajko 4 szt
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
masło 30 g
olej do smażenia

Dodatki

łosoś wędzony plastry
kwaśna śmietana
serek śmietankowy
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i odstawić, aby wyrosły. Do miski wsypać obie mąki, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, roztopione masło (ostudzone), szczyptę soli i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (zwykle wchodzi 500 ml, ale to zależy od mąki, dlatego wlewamy mleko stopniowo). Z białek ubić pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Odstawić , aby wyrosło na ok pół godziny (jeśli jest ciepło to na 20 minut)
Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta łyżką wazową (bliny robi się większe niż tradycyjne racuchy), smażyć na złoto.Podawać ze śmietaną lub z serkiem naturalnym i wędzonym łososiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak