Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 2 szkl
mąka pszenna 2 szkl
mleko 4 szkl
jajko 3 szt
śmietanka 100 ml
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki
drożdże 3 dag
sól
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane

Mąkę gryczaną zalać dwiema szklankami ciepłego mleka z rozprowadzonymi w nim drożdżami.Wymieszać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.Gdy wyrośnie przemieszać go łyżką, wlać pozostałe mleko , wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce.Masło utrzeć do białości, dodać żółtka i trochę cukru, soli.Odstawić. Ubić śmietanę i dodać ją do piany z białek, wymieszać z ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.03.2013 15:01
mmm mogą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak