bliny gryczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    600 g
  • cukier

    15 g
  • drożdże

    40 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jaja

    3 szt
  • mleko

    500 ml
  • tłuszcz do smażenia

    100 g
  • śmietana

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć w misce i rozprowadzić mlekiem,dodać część przesianej mąki,dobrze wyrobić,pozostawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość,dodać sól,żółtka,pozostałą część ciepłego mleka,mąkę i dobrze wyrobić łyżką.Z białek ubić pianę,połączyć z ciastem w końcowej fazie wyrabiania,pozostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny,rozkładając ciasto na grubość ok.0.5cm,smażyć z obu stron lekko rumieniąc.Podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat