Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 2 szklanki
drożdże 1,5 łyżeczki
jajko 3 szt.
sól do smaku
olej do smażenia
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

1. Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn. Pozostawić na 1h do wyrośnięcia

2. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka i roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia

3. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, polane jogurtem naturalnym lub sosem, np. pieczarkowym

SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak