Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blinki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 litr/starte
bułka czerstwa 2 szt.
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
drożdże 2 dag
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Blinki ziemniaczane

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w jednej łyżce ciepłego mleka i szczyptą cukru i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Bułki namoczyć w mleku, lekko odsączyć i zmiksować. Po czym połączyć z masą ziemniaczaną, jajkiem, drożdżami, bułką tartą wymieszaną z mąką. Przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu polać stopionym masłem. Podawać ze śmietaną lub z borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.08.2016 00:00
Zawsze dobre.
Renata9 29.08.2016 22:53
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak