Blacha rabarbaru

Blacha rabarbaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    2 kg
  • cukier

    200 g
  • mleko

    400 ml
  • cukier

    80 g
  • mąka pszenna

    4 łyżeczki
  • mąka

    300 g
  • masło

    200 g
  • jajko

    1
  • woda

    1 łyżka
  • sól

  • białko

    9
  • cukier puder

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar umyj, pokrój w paski, włóż do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Krem: ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i ubijaj dalej. Masę przelej do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje. Ciasto: do malaksera wsyp mąkę z lodówki i zimne pokruszone masło. Zmiksuj składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto. Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem, rabarbar połóż na krem i zalej pianą bezową. Ciasto piecz 40-50 min w 180°C. Potem schłódz ciasto, by przy krojeniu syrop z rabarbaru się nie wylewał

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat