Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa
marchewka 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
pietruszka 1 mała sztuka
lubczyk świeży 1 niewielki kawałek
mąka gryczana
olej rzepakowy

PRZYPRAWY

Liść laurowy suszony Prymat 1 listek
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
tymianek 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Cebula suszona Prymat 1 szczypta
ksylitol 1 płaska łyżeczka
sól do smaku

Porada

Bitki z szynki podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, puree ziemniaczanym, kluseczkami oraz z dodatkiem świeżej surówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne bitki wieprzowe w smacznym i aromatycznym sosie gryczano - warzywnym. Danie jest bezglutenowe, dzięki zastosowaniu mąki gryczanej, więc doskonale sprawdzi się dla osób, które nie tolerują tej mieszaniny białek roślinnych, ale nie tylko - polecam je Wszystkim :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).
Krok 1 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
2
Tak rozbite kawałki obtaczamy w mące gryczanej i smażymy je na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Krok 2 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
3
Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie ściągamy z powierzchni wody powstający "szum".

Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny

* zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego
Krok 3 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
4
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z mąki gryczanej i odstawiamy ją do ostygnięcia.
Krok 4 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
5
Na oleju , na którym wcześniej smażyliśmy mięso. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 5 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
6
Korzeń lubczyku, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.


Krok 6 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto
7
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do sosu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na sam koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i zagęszczamy sos zasmażką z mąki gryczanej, którą wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną zimnej wody. Całość zagotowujemy i gotowe!

Życzę smacznego! :)
Krok 7 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.02.2015 07:52
smaczny i apetyczny obiad
Malinka 09.02.2015 20:41
Chętnie bym skosztowała :)
Hrabina w kuchni 28.01.2015 22:17
Smaczny obiad.
Renata9 28.01.2015 16:28
Ale smaczne jedzonko
adelajda 28.01.2015 15:59
chętnie zjem :)
Ania84 28.01.2015 15:42
pyszne sycące danie
gosia561 28.01.2015 15:39
ciekawy sos
Mama niejadka 28.01.2015 15:33
Super pomysł na obiad :)
Bernadeta1 28.01.2015 15:16
super mięsko do obiadu
Maridka19 28.01.2015 15:03
Ale smaczne danie :)
Konczi 28.01.2015 14:55
wyglądają bardzooo smacznie :)
RenataZ-et 28.01.2015 14:50
super obiadek
IwonaDD 28.01.2015 13:58
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak