Bitki z suszonymi grzybami

Bitki z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Dodatek suszonych grzybów nadaje bitkom wspaniały smak i aromat.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bitki

  • karkówka wieprzowa

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    30 gramów
  • mąka

    1 łyżka
  • woda

    2 szklanki
  • papryka słodka mielona

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1.5 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie.
3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze przez około 5 minut. Bitki podaję z kluskami śląskimi i sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat