Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
grzyby suszone 1 garść
cebula 3 sztuki
masło 2 łyżki
olej do smażenia 1/3 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
papryka mielona 1 łyżeczka
miód 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
powidła śliwkowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe z grzybami

Kroki postępowania

1
Umyć i oczyścić tzw ,, kulkę" .
Krok 1 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
2
Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien .
Krok 2 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
3
Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać .
Krok 3 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
4
Przygotować pastę z przypraw ( 4 łyżki oleju , papryki , 1/2 łyżeczki pieprzu , miodu , roztartego czosnku , powideł ) .
Krok 4 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
5
Natrzeć plastry mięsa
Krok 5 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
6
Układać je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku ( koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty ) na 30 minut do lodówki .
Krok 6 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
7
Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem .
Krok 7 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
8
Na cebule wsypać grzyby .
Krok 8 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
9
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron ( nie wysmażać - ma się tylko lekko zrumienić ) .
Krok 9 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
10
. Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami . Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować . Przelać do garnka z mięsem .
Krok 10 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
11
Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę .Mięso powinno być miękkie , sos odparować o połowę i zgęstnieć .
Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką .
Krok 11 - Bitki wieprzowe z grzybami foto
12
Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .
Wrzucam suche grzyby nie mocząc ich wcześniej ( i nie gotując ) bo zalewam wszystko dużą ilością płynu i duszę dość długo- tak więc pod koniec i mięso i grzyby będą miękkie , a sos bardzo aromatyczny .
Krok 12 - Bitki wieprzowe z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak