Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 g
szparagi białe 1 pęczek
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
olej do smażenia
kuskus 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus

Kroki postępowania

1
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić do spęcznienia.
Szparagi umyć , obrać poodcinać zdrewniałe końce , obierki zalać ok 0,5l. wody gotować ok 30 min. Po tym czasie gotowy bulion szparagowy odcedzić. Obrane szparagi pokroić w kawałki.
Krok 1 - Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus foto
2
Mięso pokroić w plastry ok 1-2 cm. Rozbić cienko , każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
Krok 2 - Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus foto
3
Do garnka przełożyć usmażone mięso oraz szparagi , zalać przygotowanym bulionem , doprawić solą , pieprzem i chili Dusić razem ok 10-15 min.
Krok 3 - Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus foto
4
Śmietanę wymieszać z chochelką wywaru , przelać do garnka. Na patelni rozpuścić masło , wsypać mąkę energicznie mieszając , zahartować chochelką sosu. Gotową zasmażkę przelać do garnka.
Dusić jeszcze chwilkę do zgęstnięcia sosu. Gotową kaszę przemieszać , porozdzielać na porcję. Podawać polaną sosem z kawałkami szparagów oraz bitkami.

Krok 4 - Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:27
jaki smaczny obiad
Wacław 11.01.2016 11:22
ciekawe i pyszne danie :-)
kloruś 10.01.2016 21:21
Smakowita propozycja! Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak