Bitki w sosie z suszonych grzybów.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    0,5 kg
  • smietana 18%

  • masło

  • rozmaryn

  • sól, pieprz

  • grzyby suszone

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin.Schab kroimy w plastry.Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony i smażymy.W między czasie (jeśli już grzyby się namoczyły) przygotowujemy sos: Po namoczeniu stawiamy na gazie i gotujemy je. Obgotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy - wywar grzybny oczywiście zostawiamy - będzie nam potrzebny później. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i następnie dusimy (w razie potrzeby podlewamy wodą), później dodajemy łyżeczkę mąki dla zagęszczenia. Następnie dodajemy posiekane wcześniej grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dolewamy pozostawiony wcześniej grzybowy wywar. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Sos wlewamy do schabu i chwilkę jeszcze dusimy pod przykryciem,ok.5 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 08.12.2010 15:16
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat