Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1/2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    30-40 g
  • woda

    2-2,5 szklanki
  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe Prymat

  • olej ryżowy

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia gotować do miękkości przez ok. 30 min. Wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a powstały wywar zostawić do podlania mięsa.
Krok 2 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Krok 3 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
Rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Cebulkę pokroić i można wrzucić, aby zeszkliła się razem z bitkami.
Krok 4 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
Do mięsa i cebulki dodać pokrojone grzyby, zalać wodą w której były gotowane. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Dusić przez ok.1 godz, (aż mięso będzie kruche) Jeśli zajdzie potrzeba można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia zagęścić mąką, a jeśli wolimy jaśniejszy i bardziej kremowy sos proponuję dodać trochę śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 27.10.2014 17:27
smaczne mięsko
VioletoweKucharzenie 27.10.2014 07:27
pyszny obiadek
zabcia117 27.10.2014 07:26
Bardzo smaczne :)
ice cubes 27.10.2014 00:08
dobre danie :)
Piotr-21 26.10.2014 21:19
bardzo dobre
RenataZ-et 26.10.2014 21:09
przepyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat