Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 1/2 kg
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 30-40 g
woda 2-2,5 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
olej ryżowy 2-3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia gotować do miękkości przez ok. 30 min. Wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a powstały wywar zostawić do podlania mięsa.
Krok 1 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
2
Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Krok 2 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
3
Rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Cebulkę pokroić i można wrzucić, aby zeszkliła się razem z bitkami.
Krok 3 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto
4
Do mięsa i cebulki dodać pokrojone grzyby, zalać wodą w której były gotowane. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Dusić przez ok.1 godz, (aż mięso będzie kruche) Jeśli zajdzie potrzeba można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia zagęścić mąką, a jeśli wolimy jaśniejszy i bardziej kremowy sos proponuję dodać trochę śmietany.
Krok 4 - Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.10.2014 17:27
smaczne mięsko
VioletoweKucharzenie 27.10.2014 07:27
pyszny obiadek
zabcia117 27.10.2014 07:26
Bardzo smaczne :)
ice cubes 27.10.2014 00:08
dobre danie :)
Piotr-21 26.10.2014 21:19
bardzo dobre
RenataZ-et 26.10.2014 21:09
przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak