Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki marynowane w mleku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,80 dag
mleko 0,5 l
cebula biała 2 szt.
czosnek 2 ząbki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna
mąka ziemniaczna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
margaryna do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 3 ziarenka
przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki marynowane w mleku

Schab umyj, oczyść, pokrój w 1,5 cm plastry, lekko rozbij, jedną cebulę pokrój w większe kawałki. Do miski włóż schab oraz pokrojoną cebulę, zalej mlekiem, przykryj i włóż na całą noc do lodówki. Następnie wyjmij schab, oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą Kucharek (możesz też użyć przyprawy do mięsa wieprzowego), obtocz w mące. Czosnek oraz drugą cebulę drobniutko posiekaj. W brytfance rozgrzej margarynę, obsmaż bitki, dodaj posiekany czosnek i cebulę, zalej wodą. Duś bitki do miękkości ok. 60 minut. W szklance wymieszaj mąką ze śmietaną i wlej do brytfanki, duś jeszcze 2 minuty. Bitki pysznie smakują z ziemniakami i surówką z białej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 28.03.2015 14:39
polecam idealne na niedzielny obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak