Przepis i sposób przygotowania na: Bitki drobiowe w gomasio lnianym
Wysypać na duży płaski talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ziarenka zmielić młynkiem lub dokładnie rozgnieść w ciężkim moździerzu - mielenie daje lepsze rezultaty, bo uzyskujemy bardziej miałką przyprawę.
Do zmielonych ziaren lnu i sezamu dodać sól morską i mieszać kilka minut do uzyskania jednolitej mieszaniny.
Przesypać do słoiczka i szczelnie zakręcić.
Filety drobiowe rozbić na dowolną grubość i z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć zw gomasio, strzepując jego nadmiar - usmażyć na suchej patelni teflonowej lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
~ GOMASIO (jest alternatywą dla samej soli)
mieszanka przypraw pochodzenia japońskiego, gdzie w podstawowym składzie są zmielone/utłuczone ziarna niełuskanego sezamu (białego, czarnego lub mieszanego) oraz sól morska...