Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki drobiowe w gomasio lnianym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 duże
sezam 3 łyżki
len 12 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki drobiowe w gomasio lnianym

Len i sezam uprażyć na suchej patelni, aż sezam zacznie mieć rumiany kolor - stale mieszać i uważać, bo ziarenka lubią się palić!
Wysypać na duży płaski talerz i pozostawić do ostygnięcia.

Wystudzone ziarenka zmielić młynkiem lub dokładnie rozgnieść w ciężkim moździerzu - mielenie daje lepsze rezultaty, bo uzyskujemy bardziej miałką przyprawę.

Do zmielonych ziaren lnu i sezamu dodać sól morską i mieszać kilka minut do uzyskania jednolitej mieszaniny.
Przesypać do słoiczka i szczelnie zakręcić.


Filety drobiowe rozbić na dowolną grubość i z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć zw gomasio, strzepując jego nadmiar - usmażyć na suchej patelni teflonowej lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

~ GOMASIO (jest alternatywą dla samej soli)
mieszanka przypraw pochodzenia japońskiego, gdzie w podstawowym składzie są zmielone/utłuczone ziarna niełuskanego sezamu (białego, czarnego lub mieszanego) oraz sól morska...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 08.01.2013 18:37
fajny przepis
Habibi 08.01.2013 17:59
wyjaśnienie terminu GOMASIO w przepisie :)
betty_jurek 08.01.2013 17:28
gomasio lnianym, pierszo slysze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak