Biszkoptowy jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki

Dodatkowo

  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkoptowy jabłecznik  foto
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Krok 2 - Biszkoptowy jabłecznik  foto
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem, następnie postawić na palniku i zagotować po zagotowaniu wyłączyć gaz, a do gorących jabłek wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Krok 3 - Biszkoptowy jabłecznik  foto
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem, następnie postawić na palniku i zagotować po zagotowaniu wyłączyć gaz, a do gorących jabłek wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
iziona
Do przygotowania tego ciasta ja użyłam troszkę więcej śmietany, ale 1/2 litra jest wystarczającą ilością.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 19.11.2014 18:49
smakowity jabłecznik :-)
bietka 27.10.2014 15:20
rewelacyjne ciacho :)
Mniam 27.10.2014 11:34
Pysznie wygląda! U mnie też jest jabłecznik na biszkopcie :)
Wiktoria29 27.10.2014 10:23
świetny jabłecznik
Hrabina w kuchni 26.10.2014 20:13
Pyszny jabłecznik.
Katarzyna59 26.10.2014 18:53
poezja smaku
Adam/ZUB3R 26.10.2014 18:24
wygląda smacznie
as28 26.10.2014 18:22
mniam mniam
engie23 26.10.2014 17:12
apetycznie wygląda
Janina 26.10.2014 16:55
Świetne ciacho;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat