Biszkoptowo-francuskie z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • masa krówkowa

    1 szt
  • mascarpone

    500 g
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko

    0.5 l
  • Biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec ciasto francuskie i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puszysta masę. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Do żółtek dodawać po łyżce maki z proszkiem i piany. Delikatnie wymieszać, włożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) i upiec na zloty kolor.
Krem: budynie ugotować w mniejszej ilości mleka (0.5 l) i ostudzić.
Ser mascarpone ubijać i dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt przekroić na 2 części. Pierwszy blat posmarować masa krowkowa i kremem, przykryć ciastem francuskim. Ponownie nałożyć masę, krem i drugi blat biszkoptowy. Wierzch udekorować kremem i starta czekolada.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 11.08.2014 00:07
Apetyczne ciasto.
Wacław 12.03.2014 13:45
przepyszne ciacho !
gibli 20.02.2014 13:19
takie ciacho bym zjadła teraz:)
mirosława4 03.02.2014 17:36
rewelacyjne to ciasto :)
IZABELA29 01.02.2014 09:58
ciasta z kremami bardzo lubię choć maja tyle kalorii
Grazyna0211 27.01.2014 11:11
wygląda kusząco musi być pyszne
ben-ka 26.01.2014 10:09
Aż chce się spróbować.
caralajna 20.01.2014 19:32
ciekawe ciasto, nie jadłam takiego, apetycznie wygląda
Dorian 20.01.2014 16:10
apetyczne ciacho
barbara11561 20.01.2014 00:42
świetne połączenie obu gatunków ciast:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat