Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
sól do smaku szczypta
cukier 3/4 szklanki
olej 6 łyżek
woda 5 łyżek
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki (czubate)

Krem budyniowy

mleko 2 szklanki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 200 g

Dodatkowo

konfitura malinowa 250 g
kajmak 510 g
ryż preparowany 2,5 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej. Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm.
Krok 1 - Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym foto
2
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
Krok 2 - Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym foto
3
Krem budyniowy i kajmakowy:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową. Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Krok 3 - Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym foto
4
Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym.
Krok 4 - Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym foto
5
Złożenie ciasta:
W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie.
Krok 5 - Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.09.2016 22:55
Pyszne ciasto
smerfetka79 16.06.2016 22:24
zapisuję do siebie
smerfetka79 16.06.2016 22:23
Cudownie wygląda. Z przyjemnością bym zjadła.
Pani Domu 09.06.2016 13:52
świetne ciacho
jagoda5913 09.06.2016 12:07
pyszny deser
Wiktoria29 08.06.2016 21:12
fajny pomysł
Katarzyna59 08.06.2016 21:10
obłędne ciasto
ben-ka 08.06.2016 21:08
Pychota, chętnie bym zjadła......
Wacław 08.06.2016 19:36
apetyczne ciacho :-)
Ada-Gaba 08.06.2016 18:27
wygląda doskonale
cukiereczek 08.06.2016 17:28
a co to za cudo
Barbara13 08.06.2016 16:23
ciacho pierwsza klasa !! Pyszne
ania2610 08.06.2016 15:16
pyszne ciasto, wygląda doskonale!
Mniam 08.06.2016 14:17
Muszę kiedyś takie zrobić, bo na pewno jest bardzo smaczne.
ada.la 08.06.2016 13:38
pyszne ciasteczko
IZABELA29 08.06.2016 12:49
Super ciacho
VioletoweKucharzenie 08.06.2016 12:06
Pyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak