Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa szarlotka z anyżem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 6 szt
woda 2 łyżki
jabłka 1 kg
sok pomarańczowy 1 szklanka
galaretka pomarańczowa 2 szt
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa szarlotka z anyżem

Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki wody i jeszcze miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek - mieszamy lekko łyżką . Wylewamy do formy. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach . Studzimy i przekrawamy . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier - mieszamy i dodajemy starte jabłka i ge=gwiazdkę anyżu. Mieszamy i chwilę smażymy. Dolewamy sok pomarańczowy. Mieszamy smażymy jeszcze chwilkę . Dodajemy suche galaretki. Mieszamy i smażymy ok 5 min. Jak jabłka troszkę ostygną nakładamy je na biszkopt i nakrywamy drugą częścią. Wkładamy placek do lodówki po ok 2 godzinach dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 06.01.2014 18:58
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak