Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7 szt
  • mąka pszenna

    5 łyżek typ 500
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szk
  • jabłka

    2 szt duże
  • rabarbar

    4 łodygi
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mięta

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dużą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrane jabłka i rabarbar pokroić i rozsypać na blasze.
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku a gdy masa się połączy dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto delikatnie wymieszać rózgą a następnie wyłożyć je na jabłkach i rabarbarze.
Rozprowadzić ciasto w miarę równo i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Roladę piec 30 minut.
Po upieczeniu na blachę położyć drugą z wyposażenia piekarnika dnem do góry i delikatnie obrócić obie blachy.
Górną blachę zdjąć, potem odkleić papier i zwinąć roladę.
Na konie przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 23.06.2017 09:28
pyszna rolada
dodi 22.06.2017 10:12
pysznie wygląda
bietka 22.06.2017 09:51
smaczna rolada :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat