Biszkoptowa krówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • jajko

    4
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka

Krem

  • budyń waniliowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    125 g
  • masa krówkowa

    1 puszka

Do nasączenia

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • likier kawowy

    3 łyżki
  • woda ciepła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka dokładnie ubijamy z cukrem, dodajemy olej i mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-170 stopni przez 30-35 min. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Kawę rozpuszczalną mieszamy z ok 4 łyżkami wody, a po przestygnięciu dodajemy likier i nasączamy tym ciasta. Budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem i wlać budyń. Mieszając zagotować do odpowiedniej gęstości, a po ostudzeniu, dodawać stopniowo masło i miksować na gładki krem. Przełożyć nim ciasta, na wierzchu rozsmarowując podgrzaną masę kajmakową. Z resztek kremu można zrobić na niej "łaty". Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 06.06.2014 22:55
jestem słodkożerna więc porywam ci to ciacho
Krzysztof15 02.06.2014 20:25
Jaki rarytasik
magdalea 02.06.2014 18:50
pięknie wygląda
halina17 02.06.2014 18:42
Smaczne ciasto.
nogawkuchni 02.06.2014 16:33
Bardzo lubię ciasto krówkę,pysznie się prezentuje,oj zjadłoby się.
IZABELA29 02.06.2014 15:55
lubię takie słodkości
idealme 02.06.2014 15:46
ale to dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat