Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa fantazja

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropli

Krem budyniowo-galaretkowy

budyń waniliowy 2 opakowania (bez cukru)
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
mleko 0,5 litra
cukier 3 łyżki
masło roślinne 200 gram (w kubeczku)

Krem kajmakowy

masa kajmakowa 1 puszka
masło roślinne 200 gram (w kubeczku)

Dodatkowo

czekolada deserowa 1 tabliczka
nektarynka 2-3 sztuki

Do nasączenia

woda zimna 1/3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa fantazja

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Krok 1 - Biszkoptowa fantazja foto
2
W osobnym naczyniu miksuję żółtka z octem i proszkiem do pieczenia do momentu, aż zmienią kolor i zwiększą objętość. Przelewam je do białek i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
Krok 2 - Biszkoptowa fantazja foto
3
Dodaję przesiane mąki, kilka kropli aromatu i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Krok 3 - Biszkoptowa fantazja foto
4
Przekładam ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 25cm i wstawiam do piekarnika w temp. 170st. C na 35-40min. Piekę do suchego patyczka. Lekko uchylam drzwiczki i pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 4 - Biszkoptowa fantazja foto
5
Krem kajmakowy: miękkie masło roślinne ucieram na puch i stopniowo dodaję po łyżce masy kajmakowej - ciągle miksując.
Krok 5 - Biszkoptowa fantazja foto
6
Ostudzony biszkopt przekrawam na pół i lekko nasączam. Przekładam masę, równomiernie rozsmarowuję i nakrywam drugą częścią ciasta - lekko dociskając. Wierzch ciasta także nasączam.
Krok 6 - Biszkoptowa fantazja foto
7
Krem budyniowo - galaretkowy: jedną szklankę mleka zagotowuję, a w drugiej mieszam budynie oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń, w trakcie dosypuję suchą galaretkę i mieszam do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Krok 7 - Biszkoptowa fantazja foto
8
Miękkie masło roślinne ucieram na puch, następnie dodaję po łyżce ostudzonego budyniu i miksuję do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przekładam na biszkopt i równomiernie rozprowadzam. Ciasto wstawiam do lodówki.
Krok 8 - Biszkoptowa fantazja foto
9
Po schłodzeniu dekoruję ciasto nektarynkami oraz czekoladą.
Krok 9 - Biszkoptowa fantazja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 18.11.2016 23:49
Wow ! Super się prezentuje :)
Ela15 06.10.2016 09:13
wygląda wspaniale
Diana Rusiłowicz 23.09.2016 01:03
Cudnie wygląda :)
Pani Domu 12.09.2016 15:25
przepięknie wygląda
benka 11.09.2016 20:14
Wygląda zachęcająco.
Kolorowa 11.09.2016 18:48
Bardzo ładne ;)
Grazyna0211 11.09.2016 14:55
smaczny deser
ada.la 11.09.2016 10:39
wygląda rewelacyjnie
Agnieszka-87-25 11.09.2016 10:00
bardzo fajna
gosia56 11.09.2016 09:47
na pewno pyszna ;)
Babeczka35 11.09.2016 07:23
Smakowite ciasto.
Iwusia 10.09.2016 23:49
pięknie się prezentuje
Renataj 10.09.2016 23:07
Wspaniale wygląda:)
gosia1988 10.09.2016 21:35
wygląda rewelacyjnie :)
Stenka 10.09.2016 21:07
pięknie wygląda
kd045 10.09.2016 20:53
super pomysł
IKrakowianka 10.09.2016 20:21
super pomysł :)
Madzai 10.09.2016 20:14
Super pomysł
2milutka 10.09.2016 19:06
Prawdziwa fantazja :)
Aleksandra/Olcia 10.09.2016 18:34
nie dość że piękne to na pewno i smaczne
Janina 10.09.2016 17:36
Świetnie się prezentuje;))
misia123410 10.09.2016 17:16
same pyszności
ania2610 10.09.2016 17:12
już podsyłam, do kawki w sam raz :)
cukiereczek 10.09.2016 17:06
właśnie piję kawę, więc takie ciasto poproszę
sezamek 10.09.2016 17:00
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak