Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze śliwkami i kruszonką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
cukier drobny 8 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
mąka tortowa 10 łyżek
olej z pestek winogron 2-3 łyżki
skórka z cytryny do smaku
śliwki węgierki
kruszonka

Porada

Do tego ciasta raczej nie nadają się inne gatunki śliwek ponieważ wszystkie poza węgierski maja zbyt dużo soku i ciasto noże się nie dopiec odpowiednio.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śliwkami i kruszonką

Jajka rozbić i oddzielić białka od zółtek.
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, cukru i cukru waniliowego.
Dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać drewniana łyżką, aby nie zniszczyć struktury piany.
Na końcu dodać olej i delikatnie wymieszać.

Wcześniej przygotować sporą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wylać ciasto, wyrownać powierzchnię i ułożyć wypestkować śliwki (koniecznie rozcięcie do góry) - całość posypać kruszonką.

Termostat nastawić na 175* i włączyć termoobieg - do gorącego piekarnika wstawić ciasto i piec ok 45-50 min (do suchego patyczka).
Biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w przewidywanym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 01.10.2015 08:46
ale fajne ciacho
Bernadeta1 30.09.2015 17:21
proste ciasto a zawsze bardzo smaczne i chętnie zjadane
Anna169Hosz 30.09.2015 15:58
Hmmm ze śliweczkami, lubię:)
RenataZ-et 30.09.2015 14:04
lubię takie ciasta
Mama niejadka 30.09.2015 11:33
Super biszkopt
mysza75 30.09.2015 09:43
jakie fajne ciacho nic tylko zajadać
Motorek 30.09.2015 09:05
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak