Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śliwkami i kruszonką
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, cukru i cukru waniliowego.
Dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać drewniana łyżką, aby nie zniszczyć struktury piany.
Na końcu dodać olej i delikatnie wymieszać.
Wcześniej przygotować sporą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wylać ciasto, wyrownać powierzchnię i ułożyć wypestkować śliwki (koniecznie rozcięcie do góry) - całość posypać kruszonką.
Termostat nastawić na 175* i włączyć termoobieg - do gorącego piekarnika wstawić ciasto i piec ok 45-50 min (do suchego patyczka).
Biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w przewidywanym miejscu.