Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkową pianką
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Dalej ubijając dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Na samym końcu dosypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy biszkopt się upiecze , studzimy go i przekrawamy na pół.
Masa
Obie galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Bitą śmietanę czyli tzw. śnieżkę ubijamy na sztywno z zimnym mlekiem i mieszamy z galaretką w momencie kiedy zacznie tężeć. Mieszamy aż powstanie pianka wtedy dodajemy pokrojone truskawki. Tak przygotowaną masę układamy na jednej połowie biszkopta i przykrywamy drugim.
Wierzch biszkopta posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą oraz truskawkami.