Biszkopt z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • cukier

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka
  • mąka

    1 szkl
  • jajka

    6 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • truskawki

    0,5 kg
  • Pianka:

  • śmietany 36%

    0,5 l
  • galaretka truskawkowa

    1 opak
  • woda

    0,5 (gotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka, ocet i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 25 minut w 180 stop. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować.
PIANKA
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając galaretkę, miksując. Na ostudzony biszkopt wyłożyć truskawki, zalać pianką truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia pianki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babajaga1969 28.06.2013 18:13
smaczne i lekkie
gosia1988 28.06.2013 17:42
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat