Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
mąka 1 szkl
jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
truskawki 0,5 kg
Pianka:
śmietany 36% 0,5 l
galaretka truskawkowa 1 opak
woda 0,5 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka, ocet i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 25 minut w 180 stop. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować.
PIANKA
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając galaretkę, miksując. Na ostudzony biszkopt wyłożyć truskawki, zalać pianką truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia pianki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 28.06.2013 18:13
smaczne i lekkie
gosia1988 28.06.2013 17:42
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak