Biszkopt z pianką i karmelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • cukier kryształ

    3/4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

krem

  • śmietana 30%

    330 ml
  • mleko 2%

    2 szkl
  • budyń waniliowy

    1 op
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • fix do śmietany

    1 op
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • mleko 2%

    1/3 szkl

orzechy

  • orzechy włoskie

    15 dkg
  • mleko 2%

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki

dodatkowo

  • masa kajmakowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (blaszka 20x35 cm) Wystudzonego biszkopta przekroić na dwie części.
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Zmiksować z zimnym budyniem. Mleczko kokosowe zmiksować do spienienia, a następnie połączyć z masą budyniowo-śmietanową.
Biszkopta nasączyć Malibu rozcieńczonym wodą. Przełożyć masa (jeśli będzie zbyt rzadka, wstawić na chwilę do lodówki). Na wierzchu rozsmarować karmel.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać, i wsypać posiekane orzechy. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Przestudzić i wysypać na karmel.
Przed podaniem chłodzić w lodówce przynajmniej 3-4 godziny. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 24.03.2015 11:18
Dziękuję i zapraszam na degustację :)
Mniam 23.03.2015 11:46
To ja poproszę taką kosteczkę ciasta :) Pyszne musi być!
monika141 23.03.2015 07:25
pysznie wygląda
halina17 22.03.2015 22:24
Smacznie wygląda.
Beatris 22.03.2015 21:01
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
wyattearp 22.03.2015 20:06
pysznie wygląda
Małgorzata Pin 22.03.2015 20:01
Super ciacho.
marenka 22.03.2015 19:34
Fajne ciasteczko:-)
Ania321 22.03.2015 19:34
wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat