Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
biszkopt
-
jajko
6 szt -
mąka pszenna
3/4 szkl -
mąka ziemniaczana
1/4 szkl -
cukier kryształ
3/4 szt -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
krem
-
śmietana 30%
330 ml -
mleko 2%
2 szkl -
budyń waniliowy
1 op -
cukier kryształ
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 op -
fix do śmietany
1 op -
mleko kokosowe
1 puszka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki -
mleko 2%
1/3 szkl
orzechy
-
orzechy włoskie
15 dkg -
mleko 2%
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
cukier puder
2 łyżki
dodatkowo
-
masa kajmakowa
1 puszka
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt z pianką i karmelem
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Zmiksować z zimnym budyniem. Mleczko kokosowe zmiksować do spienienia, a następnie połączyć z masą budyniowo-śmietanową.
Biszkopta nasączyć Malibu rozcieńczonym wodą. Przełożyć masa (jeśli będzie zbyt rzadka, wstawić na chwilę do lodówki). Na wierzchu rozsmarować karmel.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać, i wsypać posiekane orzechy. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Przestudzić i wysypać na karmel.
Przed podaniem chłodzić w lodówce przynajmniej 3-4 godziny. Smacznego :)
Komentarze (9)