Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z owocami i galaretką
Jajka ubijamy z cukrem.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia.
Miksujemy do pojawienia się pęcherzy powietrza.
Gotowe ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta tortownicy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni C.
Przekrawamy na dwie części.
MASA:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dzielimy na dwie części .
Do jednej dodajemy kakao a do drugiej kwasek cytrynowy.
PONCZ:
Szklankę przegotowanej wody łączymy z kwaskiem i cukrem.
Nasączamy dwa blaty biszkopta.
KOLEJNOŚĆ SKŁADANIA:
Przekrojony biszkopt kładziemy z powrotem do tortownicy nasączamy ponczem.
Wykładamy krem z dodatkiem kakao.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy jasnym kremem.
Na wierzchu układamy kawałki banana.
Polewamy wcześniej przygotowana galaretkę.
Chłodzimy w lodówce.