biszkopt z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • brzoskwinia

    1 szt
  • winogrona

    1 kiść
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    2/3 szklanki
  • wrzątek

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - biszkopt z owocami foto
Galaretki zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy.Odstawiamy w chłodne miejsce.
Robimy biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i również ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita odstawiamy mikser i bierzemy drewnianą łyżkę. Wsypujemy mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Mieszamy po woli i dokładnie. Przekładamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Robimy również bita śmietanę. Ubijamy na sztywno śmietankę 30 %i dodajemy cukier puder.
Krok 2 - biszkopt z owocami foto
Przygotowujemy owoce kiedy ciasto stygnie. Kroimy winogrona na ćwiartki lub gdy jest mniejsze na połówki. Brzoskwinie obieramy i usuwamy pestkę. kroimy na zgrabne kawałki.
Krok 3 - biszkopt z owocami foto
Na biszkopt wkładamy bitą śmietanę. Układamy owoce na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 27.08.2012 22:45
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat