Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
cukier kryształ
2/3 szklanki -
mąka pszenna
1 i 1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
brzoskwinia
1 szt -
winogrona
1 kiść -
galaretka cytrynowa
2 szt -
śmietana 30%
500 ml -
cukier puder
2/3 szklanki -
wrzątek
300 ml
Przepis i sposób przygotowania biszkopt z owocami
Kroki postępowania

Robimy biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i również ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita odstawiamy mikser i bierzemy drewnianą łyżkę. Wsypujemy mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Mieszamy po woli i dokładnie. Przekładamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Robimy również bita śmietanę. Ubijamy na sztywno śmietankę 30 %i dodajemy cukier puder.


Komentarze (1)