Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt z owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
brzoskwinia 1 szt
winogrona 1 kiść
galaretka cytrynowa 2 szt
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2/3 szklanki
wrzątek 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z owocami

Kroki postępowania

1
Galaretki zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy.Odstawiamy w chłodne miejsce.
Robimy biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i również ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita odstawiamy mikser i bierzemy drewnianą łyżkę. Wsypujemy mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Mieszamy po woli i dokładnie. Przekładamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Robimy również bita śmietanę. Ubijamy na sztywno śmietankę 30 %i dodajemy cukier puder.
Krok 1 - biszkopt z owocami foto
2
Przygotowujemy owoce kiedy ciasto stygnie. Kroimy winogrona na ćwiartki lub gdy jest mniejsze na połówki. Brzoskwinie obieramy i usuwamy pestkę. kroimy na zgrabne kawałki.
Krok 2 - biszkopt z owocami foto
3
Na biszkopt wkładamy bitą śmietanę. Układamy owoce na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Krok 3 - biszkopt z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 27.08.2012 22:45
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak