Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą z płatków owsianych
Przygotować biszkopt.
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i margaryną.
Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
(Do tzw. "suchego patyczka".)
Przygotować masę z płatków owsianych.
Margarynę, mleko, cukry oraz kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukrów.
Zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
Ciepłą masę wyłożyć (równomiernie) na letni biszkopt.
Ciasto odstawić do stężenia.