Biszkopt z masą kokosową

Biszkopt z masą kokosową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki

Masa

  • mleko

    0,5 litra
  • wiórki kokosowe

    0,75 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    40 g + 0,25 szklanki mleka
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • konfitura z czarnej porzeczki

    250 g

Poncz

  • woda

    0,25 szklanki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • malibu

    opcjonalnie

Posypka

  • cukier

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa:
Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem z wanilią. W 0,25 szklanki mleka rozpuścić budyń, wlać do masy kokosowej, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy.

Poncz:
Spód biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć większą część masy kokosowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałą masą kokosową.

Posypka:
Cukier i wiórki umieścić na patelni podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się stopi i całość nabierze złotego koloru. Posypkę wyłożyć na górę ciasta.

Ciasto chłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego!
wedith1
Można użyć innej kwaskowatej konfitury (z malin, porzeczek).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

10.12.2016 20:41
Pysznie wygląda

Ola1984

04.11.2016 08:59
Fajne ciacho :)

Diana Rusiłowicz

04.11.2016 01:04
Rewelacja!

wedith1

03.11.2016 21:08
inspiracją był łabędzie puch, ale musiałam zrobić po swojemu :)

MAR3STA

03.11.2016 21:03
Bardzo pyszne ciasto

MagdalenaIC

03.11.2016 18:57
Wygląda wspaniale. Chętnie bym spróbowała ;)

halina17

03.11.2016 18:01
Smacznie wygląda ciasto.

Konczi

03.11.2016 17:42
przypomina mi łabędzi puch - uwielbiam to ciasto

ilka01

03.11.2016 17:37
uwielbiam wszystko z kokosem

Bernadeta1

03.11.2016 17:31
rewelacyjne ciasto, też chętnie bym zjadła kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat