Biszkopt z masą kokosową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki

Masa

  • mleko

    0,5 litra
  • wiórki kokosowe

    0,75 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    40 g + 0,25 szklanki mleka
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • konfitura z czarnej porzeczki

    250 g

Poncz

  • woda

    0,25 szklanki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • malibu

    opcjonalnie

Posypka

  • cukier

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa:
Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem z wanilią. W 0,25 szklanki mleka rozpuścić budyń, wlać do masy kokosowej, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy.

Poncz:
Spód biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć większą część masy kokosowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałą masą kokosową.

Posypka:
Cukier i wiórki umieścić na patelni podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się stopi i całość nabierze złotego koloru. Posypkę wyłożyć na górę ciasta.

Ciasto chłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego!
wedith1
Można użyć innej kwaskowatej konfitury (z malin, porzeczek).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 10.12.2016 20:41
Pysznie wygląda
Ola1984 04.11.2016 08:59
Fajne ciacho :)
Diana Rusiłowicz 04.11.2016 01:04
Rewelacja!
wedith1 03.11.2016 21:08
inspiracją był łabędzie puch, ale musiałam zrobić po swojemu :)
MAR3STA 03.11.2016 21:03
Bardzo pyszne ciasto
MagdalenaIC 03.11.2016 18:57
Wygląda wspaniale. Chętnie bym spróbowała ;)
halina17 03.11.2016 18:01
Smacznie wygląda ciasto.
Konczi 03.11.2016 17:42
przypomina mi łabędzi puch - uwielbiam to ciasto
ilka01 03.11.2016 17:37
uwielbiam wszystko z kokosem
Bernadeta1 03.11.2016 17:31
rewelacyjne ciasto, też chętnie bym zjadła kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat