Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą czekoladową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT MAKOWY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT CAPPUCCINO

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cappuccino waniliowe 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KOKOS GOTOWANY

mleko 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 0,5 kostki

MASA

mleko 0,5 l
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
spirytus 1 kieliszek
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą czekoladową

Kroki postępowania

1
BISZKOPT MAKOWY Białka ubić dodać cukier, a następnie żółtka. Obie mąki z makiem i proszkiem do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sitko i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Piec w 180 st około 20 min.
Krok 1 - Biszkopt z masą czekoladową foto
2
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę).

Krok 2 - Biszkopt z masą czekoladową foto
3
KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem.
Krok 3 - Biszkopt z masą czekoladową foto
4
KOKOS: dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować.
Krok 4 - Biszkopt z masą czekoladową foto
5
MASA Odlać pół szklanki mleka, a resztę wlać do większego garnka i zagotować. W mniejszej części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę czekoladową i przykrywamy biszkoptem CAPPUCINO, na niego masa biała.

Całość dekorujemy czekoladową posypką.
Krok 5 - Biszkopt z masą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 25.12.2015 11:35
do kawki i nie tylko, polecam :D
ttrytka 08.11.2015 23:13
znakomite do kawki
Franciszek 08.11.2015 15:44
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak