Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą budyniową, galaretką i wiśniami
Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wszystko szybko wymieszać i dodać do białek. Mieszając delikatnie łopatką dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanym margaryną i obsypaną bułką tartą.
Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 160 st.C (termoobieg). Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.
Poncz:
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Wiśnie wydrylować,. odstawić tak aby sok z nich wyciekł.
Masa z galaretki:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, pozostawić aby lekko przestygła i lekko stężała.
Masa budyniowa:
Budyń wiśniowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu,na jednej szklance mleka. Pozostawić aby wystygł.
W tym czasie masło utrzeć z cukrami na puszysty krem, stopniowo dodawać budyń.
Sposób ułożenia i przekładania:
Biszkopt nasączyć ponczem, na niego wyłożyć masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć wiśnie. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
Smacznego.