Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą budyniową, galaretką i wiśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier kryształ 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 2 łyżki
sól 1 szczypta

Poncz

gorąca woda 1/3 szlanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka

Masa budyniowa

budyń 1 opakowanie
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 200 g
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Masa z galaretki

galaretka wiśniowa 2 opakowania
woda gorąca 800 ml
wiśnie 500 g

Porada

Z tego przepisu wychodzą dwa blaty biszkoptowe pod ciasto. Jeśli się chce zaoszczędzić czasu proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej. Ja użyłam budyniu wiśniowego - ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą budyniową, galaretką i wiśniami

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wszystko szybko wymieszać i dodać do białek. Mieszając delikatnie łopatką dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanym margaryną i obsypaną bułką tartą.
Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 160 st.C (termoobieg). Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.

Poncz:
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Wiśnie wydrylować,. odstawić tak aby sok z nich wyciekł.

Masa z galaretki:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, pozostawić aby lekko przestygła i lekko stężała.

Masa budyniowa:
Budyń wiśniowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu,na jednej szklance mleka. Pozostawić aby wystygł.
W tym czasie masło utrzeć z cukrami na puszysty krem, stopniowo dodawać budyń.
Sposób ułożenia i przekładania:
Biszkopt nasączyć ponczem, na niego wyłożyć masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć wiśnie. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.09.2016 14:41
fajne ciasto
Franciszek 10.07.2016 13:15
ładne ciasto
mysza75 10.07.2016 10:00
pyszne ciacho na zimno
MAR3STA 09.07.2016 22:33
pyszne ciasto
Wafelek2601 09.07.2016 22:31
pyszne ciasto
Janina 09.07.2016 21:55
Świetne ciacho;))
2milutka 09.07.2016 18:51
smaczne ciasto
Bernadeta1 09.07.2016 18:45
bardzo lubię takie ciasta
Ewelina1991 09.07.2016 16:08
uwielbiam ciasta z galaretką!!
gusia1000 09.07.2016 15:17
Dobre ciasto.
mirosława4 09.07.2016 12:58
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak