Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z malinową pianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 3 szt
cukier 12 dag
mąka pszenna 7 łyżek
mąka ziemniaczana 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 1/2 l
maliny mrożone 30 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
galaretka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z malinową pianką

Kroki postępowania

1
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wlewamy na blaszkę posmarowana tłuszczem ii wyłożona pergaminem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 - Biszkopt z malinową pianką foto
2
Maliny rozmrażamy a następnie osączamy na sitku. Sok wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Następnie w gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy .
Krok 2 - Biszkopt z malinową pianką foto
3
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie cały czas ubijając wlewamy powoli tężejący sok malinowy
Krok 3 - Biszkopt z malinową pianką foto
4
Do tak przygotowanej masy dodajemy osączone maliny i delikatnie mieszamy. Masę układamy na zimnym biszkopcie a na wierzch wlewamy galaretkę najlepiej malinową przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby stężało
Krok 4 - Biszkopt z malinową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 29.01.2015 19:18
apetycznie wygląda
gosia561 29.01.2015 16:11
ekstra pianka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak