Biszkopt z kremem waniliowym i masą krówkową z płatkami migdałów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    7 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki

masa

  • krem waniliowy

    1 opakowanie

wierzch

  • masa krówkowa

    379 g
  • płatki migdałowe

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować na gęstą pianę.
Powoli łyżką dodawać cukier cały czas miksując.
Dodać żóltka i miksować okolo 5minut.
Potem dodać szklankę mąki i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.
Wymieszać to na gładką masę. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35min.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Jak ciasto ostygnie przekroić je na pół.
Masę:
Krem przygotować wedle instrukcji na opakowaniu.
Wyłożyć go na połowę biszkoptu. Po wyłożeniu przykryć drugą połową.
Wierzch:
Masę krówkową zmiksować i polać ciasto. Na koniec posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat