Biszkopt z kremem nugatowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 łyżka
  • mąka tortowa

    2 łyżka
  • woda

    125 ml
  • miód

    100 ml
  • golden syrup

    70 ml
  • woda

    125 ml
  • cukier

    1 szklanka
  • Krem:

    2 szt
  • białko

    2 szt
  • Biszkopt

    2 szt
  • jaja

    2 szt
  • orzeszki ziemne

    0,5 w miodzie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu przesianą makę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Forme do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i piec około 20 minut.
Krem:
W garnku umieścić cukier, syrop, wodę i miód. Zagotować i na małym ogniu podgrzewać jeszcze około 5 minut. Jeżeli ktoś ma termometr cukierniczy to gotować do 155 stopni C.
Białka ubić na sztywną pianę i cienkim strumyczkiem wlewać syrop cały czas miksując.
Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować krem i posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andrzej8 06.10.2013 18:43
super sprawa
Katarzyna34 06.10.2013 18:33
wygląda super
V_kuchareczka 06.10.2013 17:44
świetny przepis
IwonaDD 06.10.2013 15:32
chętnie bym zabrała kawałeczek! pyszne ciasto!
Kasia35 06.10.2013 15:10
pyszne ciacho
bietka 06.10.2013 13:45
ale pyszności :)
joanna30 06.10.2013 13:20
Wspaniałe ciacho :)
joanna__s 06.10.2013 13:16
Słodkości!! Pycha!
nutellla 06.10.2013 12:33
rewelacja :)
Jadwiga/Jaga85 06.10.2013 12:30
Słodka przyjemność!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat