Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
2 łyżka -
mąka tortowa
2 łyżka -
woda
125 ml -
miód
100 ml -
golden syrup
70 ml -
woda
125 ml -
cukier
1 szklanka -
Krem:
2 szt -
białko
2 szt -
Biszkopt
2 szt -
jaja
2 szt -
orzeszki ziemne
0,5 w miodzie
Sposób przygotowania
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu przesianą makę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Forme do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i piec około 20 minut.
Krem:
W garnku umieścić cukier, syrop, wodę i miód. Zagotować i na małym ogniu podgrzewać jeszcze około 5 minut. Jeżeli ktoś ma termometr cukierniczy to gotować do 155 stopni C.
Białka ubić na sztywną pianę i cienkim strumyczkiem wlewać syrop cały czas miksując.
Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować krem i posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)