biszkopt z kremem jogurtowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • jaja

    6 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • zapach cytrynowy

    1 szt
  • herbata

    1/2 szkl.
  • alkohol

    3 łyżki
  • krem jogurtowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt:
tą cześć można robić mikserem: Białka ucieramy na sztywną piane, dodajemy po trochu cukier, żółtka (dodajemy do nich wcześniej ocet). Teraz już łyżka mieszamy delikatnie masę jajeczna z mąką i proszkiem do pieczenia od naszej delikatności zależy puszystość biszkoptu. Pieczemy około 45 min/180 stopniach.
Po wystudzeniu przekrawamy na pół dolną warstwę nasączamy herbatą połączoną z alkoholem.
Nakładamy następnie na niego wcześniej przyrządzony krem wg przepisu na opakowaniu ( może mało ambitny ten krem ale pyszny- nigdy nie lubiłam robić kremów sama :)) przykrywamy drugą połówka biszkoptu i do lodówki.
Galaretkę robimy z ¾ ilości wody co na opakowaniu, czekamy jak prawie zastygnie i taką ja to nazywam “glutowatą” :) wykładamy na wierzch ciasta.
Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 03.06.2012 21:38
podoba mi się
novita23 03.10.2011 08:42
super
piotereq 02.10.2011 09:39
pycha
eli82 30.09.2011 16:58
smacznie wygląda
Kuchareczekjeden 19.09.2011 11:08
ale pyszności
MAR3STA 15.09.2011 23:40
wspaniałe ciasto
MAR3STA 15.09.2011 23:40
wspaniałe ciasto!
ziutula 15.09.2011 11:02
całkiem dobre z kremem ciasto
magical66 14.09.2011 20:01
smaczny
magical66 14.09.2011 20:01
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat