Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mascarpone
-
śmietana kremówka
-
jajko
-
Biszkopt
-
kawa
-
mąka
-
cukier
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt z kremem a/la tiramisu
BISZKOPT: 6 jajek
1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj.250ml)
1/2 szkl. cukru drobnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
MASA: 6 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. 500g serka mascarpone Piątnica
1 op. 200g śmietany 36% Piątnica
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
SYROP: 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego
dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego
sposób przygotowania: CIASTO: Naszykować dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijać. W drugiej misce utrzeć żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawać po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodać białka, lekko przemieszać, dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylać na blachę. Piec ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Po wyjęciu wystudzić i pokroić na 4 równe paski.
SYROP: wodę zagotować z cukrem, dodać kawę, wystudzić, do zimnego dolać spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyć równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla.
MASA: żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści - uwaga! nie wolno zagotować!
Żółtka utrzeć z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodać esencję waniliową. Dodać serek mascarpone, wymieszać, ale nie miksować już! Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wmieszać łyżką. Mieszając wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarować grubo nasączone paski biszkoptu i nakładać je na siebie. Posmarować także boki ciasta. Wierzch oprószyć przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.
Komentarze (29)
Załaduj więcej komentarzy (19)