Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
masło 1 łyżka
galaretka cytrynowa 2 sztuki

Bita śmietana

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki

Dodatkowo

kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temp. 180 stopni ok. 25 minut. Wyciągamy i chłodzimy.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do rondelka dajemy masło i topimy. Następnie dodajemy przygotowane jabłka i smażymy ok. 10 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze przez 3 minuty smażymy. Gorącą masę jabłkową rozkładamy na biszkopcie i czekamy aż ostygnie.

W tym czasie do garnka wlewamy zimne mleko, dodajemy śnieżkę i miksujemy. Na zimną masę jabłkową dajemy ubitą śmietanę. Posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 05.02.2017 16:56
pycha ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak