Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

biszkopt z dżemem i galaretką z coli

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja
3 duże
mąka pszenna
1 szklanka
cukier puder
1/2 szklanki
skórka z cytryny
1 łyżeczka
sól
szczypta
Sklep Prymat
napój typu cola
750 ml
cukier
3 łyżki
sok z cytryny
1 cytryna
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
dżem
200-250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z dżemem i galaretką z coli

Kroki postępowania

1
Wykonanie biszkoptu: z jajek oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny (tylko żółtą warstwę). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijać przynajmniej 7-8 minut. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na wolnych obrotach minimum 3 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz startą skórkę z cytryny. Łyżką wmieszać mąkę i dokładnie połączyć składniki. Przełożyć do formy kwadratowej 17x17 cm lub okrągłej około 20 cm średnicy z klipsem lub wyciąganym dnem. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Krok 1 - biszkopt z dżemem i galaretką z coli foto
2
Po wystygnięciu wyjąć z formy, ściąć czubek (jeśli wyrósł) i przeciąć na pół wzdłuż.
Krok 2 - biszkopt z dżemem i galaretką z coli foto
3
Biszkopt przełożyć dżemem o dowolnym smaku, ja użyłam z papai i marakui. Nałożyć drugą warstwę biszkoptu i wstawić z powrotem do formy.
Krok 3 - biszkopt z dżemem i galaretką z coli foto
4
Galaretka: żelatynę wsypać do szklanki lub kubeczka, zalać 1 szklanką coli, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Cola musuje ale po napęcznieniu wystarczy zamieszać jeszcze raz. Rozpuścić w kąpieli wodnej (tzn wstawić szklankę do garnka w goreć wodą i mieszać aż się rozpuści). Połączyć z pół litrem zimnej coli, dodać cukier najlepiej puder i sok z cytryny, odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki i poczekać aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretką powoli wypełnić formę z przełożonym biszkoptem. Im więcej bąbelków udało się zachować tym lepiej. Galaretka będzie miała pęcherzyki powietrza.
Krok 4 - biszkopt z dżemem i galaretką z coli foto
5
Wstawić całą formę do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki. Warto pokroić ją w formie a następnie wyjąć. Ciasto jest gotowe do spożycia. Smacznego.
Krok 5 - biszkopt z dżemem i galaretką z coli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 07.02.2014 09:50
Galaretka z coli to świetny pomysł!
dorrota 31.01.2014 16:03
wow, nie wpadłabym na to, żeby samej zrobić taką galaretkę.Świetne:)
Mati13 28.11.2013 07:57
super przepis i wspaniałe ciasto
Ewelina38 15.11.2013 09:59
rewelacyjne ciasto i fotka, jak zwykle u Ciebie - mistrzostwo :)
Krystyna32 16.10.2013 10:26
pyszne ciasto
Wafelek2601 04.10.2013 10:04
Przepyszny ten deser
fotoviderek 22.09.2013 10:24
Oryginalne ciacho, pycha:)
IwonaKa 11.09.2013 10:08
pycha ciasto,wyglada rewelacyjnie
Kasia36 13.08.2013 22:31
Nowatorski przepis na galaretkę :)))))))
czekoladka_m 11.08.2013 20:41
Cudnie wygląda;) A ta galaretka... pycha!
JOANNA16 06.08.2013 15:05
super pomysł, galaretka z coli musi być pyszna
olkaaa 04.08.2013 14:54
chętnie spróbuję
Dorota76 04.08.2013 14:02
ciekawe zastosowanie coli
Alex_M 04.08.2013 10:52
rewelacyjny pomysl! :)
Magula 04.08.2013 07:59
Rewelacyjny pomysł, podoba mi się ta galaretka z coli
monisia1977 04.08.2013 07:11
super ciacho
Iwusia 03.08.2013 23:08
piekłam kiedyś ciasto z podobną galaretką z coli - smakowało wyśmienicie :)
agus198900 03.08.2013 23:01
fajny pomysł z tą galaretką;)
Kuchenka 03.08.2013 22:54
niezły pomysł, mało składników a wygląda dość ciekawie :D
Wiesława1 03.08.2013 22:02
ciekawe jak smakuje
treonina 03.08.2013 21:49
galaretka wygląda cudownie!
alaaa 03.08.2013 21:46
wygląda bardzo apetycznie
Katarzyna/kate1980 03.08.2013 21:06
z colą? to musi być ciekawe
everay 03.08.2013 21:04
fajne kolorki:)
jasiek 03.08.2013 20:54
muszę zrobić taką galaretkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak