Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1

Budyń

budyń waniliowy 2
mleko 500 ml
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1
masło 250 g

Mus

truskawki zmiksowane 1 l
galaretka truskawkowa 3

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym

6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
250 g masła
2 opakowania cukru wanilinowego
3 galaretki truskawkowe
1l zmiksowanych truskawek
Przygotuj biszkopt.
Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego.Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30 - 35 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.
Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu,rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę.Dodaj galaretki,wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki aby mus stężał.
Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.02.2016 09:44
Fajny deserek.
Pani Domu 15.07.2015 16:31
super ciasto
Margo1 09.07.2015 20:41
Mój ulubiony biszkopcik
paula191919 09.07.2015 10:16
uwielbiam takie ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak