Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z budyniem i jabłkową galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
mąka pszenna 2 łyż.
mleko 2 szkl.
cukier waniliowy 1 opak.
galaretka agrestowa 3 szt.
jabłka 1,2 kg
woda 3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z budyniem i jabłkową galaretką

Biszkopt przekrawam na pół. Galaretki rozpuszczam w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodaję obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka, mieszam. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewam ją na połowę biszkoptu. Krem: Pół szklanki mleka odlewam i rozrabiam w nim obie mąki, żółtka ucieram z cukrem, dodaję do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania i wrzące wlewam do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość stawiam jeszcze na gaz i mieszając doprowadzam budyń do zgęstnienia. Po ostudzeniu miksuję z margaryną, dodając budyń stopniowo, po jednej łyżce. Krem wykładam na galaretkę. Przykrywam ciasto drugim blatem biszkoptu, oprószam wierzch cukrem pudrem. Wstawi ciasto do lodówki do schłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 12.10.2012 05:19
delikatne, a pyszne
Katarzyna47 10.10.2012 21:35
Lubie takie ciacha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak