Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt sezamowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
olej sezamowy 3 łyżki
sezam 1/2 szklanki
ocet 10 % 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt sezamowy

Uprażyć sezam na suchej patelni i zmielić np. w młynku do kawy. Może być grubo zmielony, nie na mąkę.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jaj mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie wlać olej sezamowy oraz ocet i ponownie przemieszać. Na końcu dodać sezam - wymieszać i przelać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze ok.18 stopni przez ca. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.09.2014 08:21
świetny pomysł z tym olejem sezamowym :)
Kejti 17.02.2014 10:32
Świetny pomysł,może służyć jako spód do jakiegoś pysznego ciasta :-)
caralajna 05.02.2014 17:04
z takimi dodatkami na pewno całość smakowała bosko
migotka28 04.02.2014 21:47
ale żółciutki
Anna169Hosz 04.02.2014 21:01
Zrobiłam masę maślaną pomarańczową i polewę czekoladową :)
caralajna 03.02.2014 17:56
świetny pomysł, uwielbiam sezam, ciekawe czym przełożyłaś taki biszkopt :)
sylwia_mc 03.02.2014 14:20
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak