Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 7 - 8 jaj( w zależności od wielkości jajek). Biszkopt wychodzi pulchny, puszysty i bardzo smaczny.

Składniki:

składniki na biszkopt

mąka tortowa 375 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
jajko 8 sztuk
cukier 250 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Białka oddzielamy od żółtek ,następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.
Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Wielkość blaszki 30/40 cm.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:45
ladny biszkopt.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak