Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt piernikowy z galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki płaskie
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka płaska

masa

budyń śmietankowy 1 szt
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżki
masło 20 dag

dodatkowo

galaretka wiśniowa 1 szt
wiśnie w syropie 2 szklanki
sok wiśniowy 1 szklanka

Porada

Do przygotowania galaretki użyłam domowego soku z wiśni pasteryzowanych zasypanych cukrem - galaretka wyszła bardzo słodka, dlatego do masy budyniowej /oprócz słodzonego budyniu/nie dodałam cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt piernikowy z galaretką

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie /ciągle ubijając/ dodajemy porcjami cukier i żółtka. Na koniec dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Biszkopt piernikowy z galaretką foto
2
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2 - Biszkopt piernikowy z galaretką foto
3
Masa budyniowa: budyń gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu -podczas gotowania do mleka dodajemy cukier. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie małymi porcjami dodajemy wystudzony budyń. Gotową masę przekładamy na biszkopt.
Krok 3 - Biszkopt piernikowy z galaretką foto
4
W rondelku zagotowujemy szklankę wody z szklanką soku wiśniowego i wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Na masie budyniowej układamy odsączone wiśnie.
Krok 4 - Biszkopt piernikowy z galaretką foto
5
Wiśnie na torcie zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 5 - Biszkopt piernikowy z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 28.01.2016 09:57
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 08.01.2016 13:21
bardzo apetyczny deser
agnieszka214 08.01.2016 12:57
Same smakolyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak