Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt na tort

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna niepełna szklanka
cukier kryształ 1 szkl.
jajko 6 szt.
woda 2 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt na tort

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy po trochę cukru i miksujemy nadal na gładką masę. Gdy piana z białek jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, na koniec na najniższych obrotach dodajemy przesianą mąkę wraz z 2 łyżkami wody.
Przelewamy do tortownicy (tutaj 23 cm) Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut.
Dzięki wodzie biszkopt nie jest za bardzo suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 05.08.2013 18:39
bardzo podobnie robię
AnielskaSlodycz 05.08.2013 17:05
świetny biszkopt :)
Papryczka 05.08.2013 13:26
super wyrośnięty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak