Biszkopt, który zawsze się udaje

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
RADA: Białek z masą nie mieszajmy nigdy mikserem, gdyż biszkopt może nie wyrosnąć. Ciasto mieszajmy zawsze w jedną stronę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 31.12.2013 21:02
warto znać taki przepis
IKrakowianka 16.10.2012 16:24
przepis, który zawsze się przyda :)
Katarzyna/kate1980 15.06.2012 20:40
warto mieć taki przepis pod ręką
Jolanta12 17.04.2012 12:33
Witam mam pytanie, czy tortownica 26 cm.będzie odpowiednia na ten przepis czy za duża. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Mariusz18 23.01.2012 11:57
o trzeba zapisać przepis
Barbara55 17.06.2011 13:58
lubię takie ciasta
kielcok1 23.05.2011 16:08
no i fajnie
rakow2 15.02.2011 15:34
mnie każdy wypiek się udaje
Iwusia 18.08.2010 16:41
Biszkopcik na pewno wyjdzie jak powinien - robię identycznie więc wiem :)
IlonaAlbertos 18.08.2010 16:27
Nie oby, tylko tak. Jeśli wszystko zrobi się wg przepisu, to na pewno wyjdzie taki, jaki wyjść powinien.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat