Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 sztuk -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1/2 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
cukier
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt, który zawsze się udaje
Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę (do rozpuszczenia się cukru.). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać mikserem. Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając (teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).
Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Białek z masą nie mieszajmy nigdy mikserem, gdyż biszkopt może nie wyrosnąć. Ciasto mieszajmy zawsze w jedną stronę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.![]()
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)