Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • truskawki

    ok 500 ml (mrożone)
  • biała czekolada

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami foto
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy.
Krok 2 - Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami foto
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami foto
Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Pieczemy ok 15 min (do suchego patyczka) w temp 180 st.
Krok 4 - Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami foto
Galaretki rozpuszczamy w 3 i pół szklanki wrzątku. Gdy galaretka będzie ostudzona wkładamy mrożone truskawki i mieszamy.
Krok 5 - Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami foto
Galaretkę wylewamy na zimny biszkopt. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka całkiem stężeje posypujemy startą białą czekoladą.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Donia80 27.06.2020 16:22
pyszne ciasto, idealny biszkopt. w koncu przepis z którego naprawdę wychodzi prosty biszkopt a nie jakies góry :)
Doradca Smaku 29.06.2020 09:38
Super! Dziękuję za wypróbowanie przepisu i komplement :)
Jagódka77 03.04.2015 20:15
ciekawe ciasto
paula191919 21.03.2015 10:50
Przepyszne ciasto....
anula-d 17.03.2015 09:22
smakowicie wygląda
tytka 16.03.2015 22:43
pięknie wygląda
cooked 16.03.2015 21:53
super smakołyk
Betina#45 16.03.2015 21:14
Ale piękne ciastko ! świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat